Ronnie

Dagbladet: Dramatisk økning av diabetes blant unge

2 Comments

Les originalartikelen

Antall kvinner i 30-åra med diabetes har doblet seg på 22 år. Ekspertene tror andelen unge voksne med type 2-diabetes vil fortsette å øke.

På 22 år er forekomsten av diabetes hos kvinner i 30-åra doblet, fra 0,5 prosent til 1 prosent, viser  tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Strategidirektør for diabetes i Helsedirektoratet, Tore Julsrud Berg, mener økningen er dramatisk.

– Fremdeles er det sånn at de fleste som får type 2-diabetes, er gamle. Men det vi ser nå, er at selv om det ikke er så mange som får det i 30-åra, øker dette veldig, sier Berg. Økningen er større hos kvinner enn hos menn, selv om forekomsten ligger på et  anske likt nivå for begge kjønnene.

– En av årsakene er nok at de har økt veldig mye i vekt. Andelen kvinner i 30-åra med fedme (BMI over 30) er firedoblet på 22 år fra cika 5prosent til 20 prosent, sier Berg.

Gener og livsstil
Veldig mange av dem som får type 2-diabetes i ung alder, er genetisk disponert for det.

– Det er en klar trend at debutalderen går nedover, og vi ser en god del 30-åringer med type 2-diabetes. Det er typisk de som har en historie med diabetes i familien, og de mest overvektige. Utfordringen er at de trolig vil ha diabetes i mange år, og har større risiko for seinkomplikasjoner, sier Kåre I. Birkeland, professor og avdelingsleder ved Endokrinologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Det samme påpeker Bjørnar Allgot, generalsekretær
i Diabetesforbundet.

– Jo flere år du har sykdommen, jo større sannsynlighet har du for å utvikle tilleggskomplikasjoner som nyresykdom, hjertesykdom og fotamputasjoner. Å ha høyt blodsukker over 5–10 år øker risikoen, sier Allgot.

– Antallet som får type 2-diabetes i tidlig alder er økende, og hvis vi ikke bremser opp, får vi en ytterligere vekst, sier han.

Vil fortsette å øke
Allgot påpeker at vi ser en vektøkning også blant de i 20-åra og hos barn i skolealder.

– Dette er ikke noe som plutselig skjer, og man må begynne tidlig med å forebygge. Hos unge har ikke vanene satt seg på samme måte som hos voksne. Man har også en mye større verktøykasse, og mulighetene til å bli bedre trent er større.
Det ligger helseeffekt i litt fysisk aktivitet, og du trenger ikke løpe maraton, sier Allgot, som mener avgifter på sukker og å fjerne momsen på frukt og grønt er gode tiltak. Berg i Helsedirektoratet tror også at andelen unge som får type 2-diabetes vil fortsette å øke.

– Økningen er større i de yngre aldersgruppene enn i de eldre. Type 2-diabetes er fremdeles veldig sjeldent hos barn og ungdom, men før var det ikke-eksisterende, sier Berg.

Etnisitet påvirker
Etnisitet spiller inn ved type 2-diabetes. To norske studier som tar for seg forekomsten av diabetes blant 30 til 60-åringer i Oslo, viste at forekomsten i denne aldersgruppa var omkring 3 prosent blant kvinner og 6 prosent blant menn hos etnisk norske. Tallene var henholdsvis 25 prosent og 20 prosent for sørasiater.

– Forekomsten i innvandrergruppene er betydelig høyere enn blant etnisk norske, særlig i yngre aldersgrupper. Vi tror ikke det skyldes genetikk alene, men i kombinasjon med livsstilsfaktorer. Vi fant en overvekt av menn med type 2-diabetes i de yngre aldersgruppene blant de norske, mens det var en overvekt av kvinner blant sørasiatene, sier Kåre Birkeland.

 

 

Noen vil se ned på deg

Som 24-åring hadde ikke Anette Kvernvik (29) tenkt over at det var mulig at hun kunne ha type 2-diabetes.
Etter at hun fikk diagnosen for seks år siden, har følelsene hennes rundt sykdommen gått mye opp og ned, og hun har måttet gjøre vanskelige endringer i kostholdet.

– Så veltrent du ser ut, sier noen når de får vite at jeg har diabetes. Andre spør om det ikke er en gammelmannsgreie. Noen vil se ned på deg fordi du har denne typen diabetes, men jeg synes det er fint med fokus på at det også kan ramme unge, sier Kvernvik. For seks år siden var det en periode da hun jobbet mye, og gikk raskt opp i vekt. Etter flere legebesøk ble det tydelig at blodsukkernivået hennes var altfor høyt.

– Jeg var trøtt, slapp, tørst og sliten lenge. Men jeg hadde aldri trodd det var  diabetes det kunne være, sier hun. Rett etter hun fikk diagnosen, ble hun gravid, og måtte legge om på medisineringen. Etter graviditeten, da hun igjen begynte på medisiner, gikk hun ned 27 kg i vekt. Nå spiser hun ofte, men lite. Den siste tida  har Kvernvik opplevd at to familiemedlemmer på samme side, bestemora og den åtte år eldre onkelen, også har fått type 2-diabetes.

– Man bør gå og sjekke blodsukkeret sitt oftere. Mange lever for usunt, og jo tidligere du tar tak i det, jo lettere er det å gå ned i vekt, sier hun.

2 Comments (+add yours?)

  1. J. Svendsen
    jun 02, 2012 @ 22:30:21

    Svar

Leave a Reply