Ronnie

The Skinny on Obesity 1: An Epidemic for Every Body

2 Comments

How did we get so fat, so fast? The debut episode of this 7-part series debunks the theory that obesity only affects the “gluttons and sloths” among us and is, in fact, a public health problem that impacts everyone. Series: “UCTV Prime: The Skinny on Obesity”.

Dr Robert Lustig stiller spørsmålet; “Hvordan har hele verden blitt så fete, så fort? Har alle blitt sløve og late?”

Grunnen til denne pandemien kan sammenfattes med et utsagn: “En kalori er en kalori”. Dette er det første vi lærer oss. Spiser man mer en man forbrenner blir man fet, spiser man mindre enn man forbrenner blir man tynn. Teorien er klar spis mindre løp mer. Men slik fungerer det ikke og grunnen til det er at: “En kalori ikke er en kalori”!

Wikipedia: Pandemi

Se alle episodene her

 

2 Comments (+add yours?)

 1. Ronnie W. Mathisen
  apr 22, 2012 @ 22:54:48

  Hei, Hm!
  Dersom en kalori hadde vært en kalori ville ikke folk som spiser riktig mat kunne gått ned i vekt. Fett inneholder 9,1 kalorier mens sukker og protein inneholder bare 4,1 kalorier. Når karbohydrater erstattes med fett øker inntaket av kalorier voldsomt. Dette samtidig som vekten hos de som endrer kostholdet sitt reduseres kraftig. Se mitt blogginnlegg om mitt matinntak mandag 22. august:
  http://lavkarboliv.no/2011/08/22/energifordeling-og-energi-mandag-22-august-2011/
  Inntaket var på hele 2700 kalorier hvor 80 energi% kom av fett. Det skulle være umulig for meg å gå ned i vekt med mindre jeg løp maraton hver eneste dag hvis du hadde hatt rett.

  Klart du blir mett av kyllingfilet som stekes i smør med grønnsaker. Dette er også en kost som ikke påvirker blodsukkeret som defineres som lavkarbo kosthold. Derimot 4-5 boller som du beskriver ville gjøre deg uvell mett pga at den fyller magesekken og øker blodsukkeret i en rekordfart. Dessuten vil du bli sugen på noe mer å spise så fort blodsukkeret daler etter en time igjen. Jeg har ikke testet blodsukkert mitt på boller men du kan se hva to brødskiver gjør med det:
  http://lavkarboliv.no/2011/06/03/blodsukkertest-lavkarbo-vs-hoykarbofrokost/

  Mitt tips til deg er at du åpner stuedøren din og ser hva som skjer utenfor den. Pr i dag har 375.000 diabetes type-2 og 350.000 pre-diabetes. Altså 725.000 mennesker av norges befolkning som utgjør 15 prosent, sliter med insulinprodukjson eller insulinresistanse. Skremende tall, spør du meg. Tar man med tallene for overvekt og sterkt overvekt også ville du falle av stolen du er benket fast i. Ser du på tallene for alle de andre livsstilssykdommene som nærmest ruller over oss, ville du kanskje være mottaklig for nyere forskning om hva dette skyldes.
  Jeg synes det er direkte skremmende at du påstår at folk med overvekt er late. Et barn med fedme beveger seg nøyaktig like mye som andre barn på samme alder. Problemet er at kroppen deres ikke tåler karbohydrater på samme måte som vennene sine. Hadde det vært så enkelt som du sier: “spis mindre, løp mer”, hadde nok de fleste gjort det. Men så lett er det nok ikke. Nei, reduser karbohydrat inntaket og erstatt de med animalsk fett. Der har du løsningen. Siden du ikke tar rådet til deg, tar jeg heller ikke noe for rådet jeg ga deg. Ronnie

  Svar

 2. Hm
  apr 20, 2012 @ 14:39:39

  En kalori er en kalori, hvis ikke så må du komme med noe mer enn kun din mening om at det ikke er det. Folk blir overvektige (liker ikke ordet fet/feit) av at de stapper i seg mer enn man forbruker.

  Jeg kunne godt levd på junkfood, uten å gå opp i vekt, men direkte sunt er det ikke. Det er også lettere å bli mett av 300-400g kyllingfilet med grønnsaker som tilbehør enn 300-400g boller, for å ikke snakke om at kaloriinnholdet er MYE lavere. Med 300-400g boller så er du oppe i ca 1200 kcal, mens med kyllingen (kommer an på hvor mye grønnsaker og hvor mye smør man steker det i havner man et sted mellom 500-600 kcal).

  Hva jeg foretrekker? Kyllingfileten selvfølgelig, men boller er godt det og, men det er ikke hverdagsmat. Problemet er at folk stapper i seg altfor mye fett og karbohydrater, så energiinntaket blir skyhøyt, reslultatet er overvekt. Det er helt greit å skeie ut, men ikke hver dag. Jeg skeier ut i helgene, og det er ikke lite jeg får i meg mtp. godteri.

  Dette er fullt mulig fordi jeg er såppas aktiv på treningsfronten, og sykler ca 12 timer i uken, i tillegg til gåturer osv, jeg får masse frisk luft og er sjelden syk, ca 1 gang årlig. Hvis folk hadde beveget seg mer, så kunne man spist mer, men folk er blitt for late, det er realiteten, og det er derfor fir sliter med fedmepandemien.

  Svar

Leave a Reply