Ronnie

Hvilket drivstoff hadde jeg tilgang til?

4 Comments

image

Jeg tester som kjent muligheten av å få tilgang til fett som kilde til energi ved høyintensivtrening over lang tid innen sykling. Og har hele tiden trodd at et lavkarbokosthold var nok i seg selv for å gjøre det. Selv spiser jeg rundt 20 gram karbohydrater pr dag. Men opplever alikevel å gå tom for energi etter ca 2 timer. Skulle jeg ikke holde lengre om jeg var på fettdrift? Spørsmålet jeg har stilt meg er om jeg må trene meg opp for at kroppen skal bruke fett under denne høye intensiteten.

3 timer på vann

Diagrammet under viser pulskurven min gjennom den første testen jeg gjorde. Jeg tester her hvor lenge jeg klarer å ligge opp mot melkesyreterskel over lengre tid. For å være ærlig trodde at jeg skulle holde i tre timer. Men noe skjedde etter to timer. Jeg var tom og det var ikke mulig å holde pulsen oppe lengre. Resten av sykkelturen var en kamp meter for meter.

3 tuner på 36 gram karbo

Tankene mine begynte å gå i rettning av det sykkelsporten skal ha det til, at man trengr karbohydrater. Derfor testet jeg samme runde med inntak av karbohydrater. Diagrammet under viser pulskurven min med inntak av 36 gram karbohydrater. 12 gram etter 1,5, 2 og 2,5 time.

Etter denne pulskurven, trodde jeg at jeg hadde funnet fasiten på hvordan jeg skulle prestere over lengre tid. Men søken min etter å bruke fett som energi var sterkere enn resultatet på sykkelturen. Spørsmålet jeg nå stilte meg var, hvis jeg skal gå på fettdrift må jeg styre unna karbohydrater og tvinge kroppen til å bruke lagret fett i kroppen. Etter en samtale med Dag Viljen Poleszynski (ansvarlig redaktør i Helsemagasinet VOF) ble jeg introdusert for MCT olje. En olje som ikke bruker galle for å omvandles til energi, men går rett til lever og ut i blodet. På den måten omdannes den fortere til energi enn andre oljer/fett. MCT betyr mellomlange fettsyrer. Jeg bestilte et par flasker via www.gymgrosissen.no.

3 timer MCT olje

Diagrammet under viser pulskurven min på MCT olje. Jeg drakk 15 gram MCT olje etter 1, 1,5, 2 timer. Men etter bare seks minutter startet et kraftig regnvær. Jeg vurderte lenge å stoppe testen men valgte å fortsette. Det skulle jeg nok ikke ha gjort for jeg ble kraftig underkjølt og tilslutt satt jeg og ristet på sykkelen og var en fare for både meg selv og andre. Jeg stoppet derfor testingen og ble hentet med bil. Diagrammet viser alikevell at jeg holdt lengre med MCT olje som ennergi enn vann. Men jeg vil jo at energien skal komme fra koppens fettlagre, ikke olje jeg drikker. Jeg kontaktet Kenn Hallstensen (coach til fotballagene Odd Grenland og Strømsgodset som begge lag går på lavkarbo) og spurte han om MCT olje. Han tror ikke kroppen trenger MCT olje når kroppen er tilpasset fettdrift. Spennende.

Men var jeg i ketose?

Etter LCHF Campen i Saffle i juli ble jeg introdusert til å måle ketoner i blodet for å vite om man er i ketose eller ikke. Tidligere har jeg kun målt dette på en svært unøyaktig måte via ketostix man tisser på. Jeg skaffet meg en måler og teststrimler og satte igang målinger hver morgen på fastende mage. Og det viste seg at jeg ikke var i ketose overhodet. Noe jeg syntes var merkelig da jeg hele tiden har holdt meg til et lavkarbo kosthold med under 20 gram karbohydrater pr dag. Når man ikke er i ketose bruker heller ikke kroppen fettlagre som energi. Kan det være slik at jeg heller ikke var i ketose under testene mine? Men at jeg holdt lengre enn jeg ville ha gjort fordi jeg spiste lavkarbo? Mange spørsmål dukker frem. Diagrammet under viser mine første ketonmålinger.

 

Er det slik at inntak av vin, nøtter, bær, kaffe og eller kremfløte gjør at man havner utenfor ketose? Jeg vet ikke, men det skal jeg finne ut av. I tillegg skal jeg finne ut av hvor lang tid det tar meg for å komme inn i ketose igjen.

dr Jeff Volek

Kjæresten min, Monique Forslund deltok på årets LovCarb cruise i caribien. Der foreleste dr Jeff Volek om ketose og trening. Se hennes blogginnlegg om foredraget

Det er mye klarere for meg nå. Hvis jeg ikke har vært i ketose fordi jeg har spist mat eller drukket noe som fører meg ut av ketose har jeg ikke vært på optimal fettdrift. Enkelt og greit. Jeg har nå fjernet alt slikt fra menyen og spiser et lavkarbokosthold på 20 gram karbo for å komme tilbake i ketose. Det skal bli interessant å se hvor lang tid det tar før jeg er tilbake i ketose. Jeff Volek forteller at optimal ketose for trening på fett er i området 1,5 – 3. Jeg har illustrert dette med en lilla og grønn linje i diagrammet over.

Jeg gleder meg som en unge til å teste sykling i optimal ketose.

4 Comments (+add yours?)

 1. Annami
  jul 29, 2012 @ 22:56:43

  Intressant att följa din och Moniques strävan att komma i ketos. Jag tror det här blir något många får glädje av eftersom det inte är så lätt att veta om man är i ketos eller ej.

  Jag tänker på Stehpen Phinneys uttalande i intervjun på kostdoktorn.se att en enda måltid med för mycket kolhydrater slår ut ketosen och att det tar 2-6 veckor på strikt lågkolhydrat innan man är i full ketos igen. Läste också i Martin Ingvars “Hjärnkoll på vikten” att det räcker med att SE något lockande sött för att få insulinhöjning som slår ut ketosen. För oss som är sockerberoende innebär det antagligen att man får vara väldigt noga med hur man lever, för att lyckas.
  Har själv avstått från mjölkprodukter ett par månader på försök och nu testat med litet ost och vispgrädde, effekten känns förfärligt tydligt, min kropp beter sig som om jag hade ätit sötsaker. Nu får det bli mycket strikt i framtiden.

  Svar

  • Ronnie W. Mathisen
   jul 30, 2012 @ 17:07:50

   Hei, hei. Ja, jeg hørte intervjuet. Kjempe spennende. Derfor er det så interessant å måle Ketonnivået i blodet.

   Jeg vurderer også å kutte melkeprodukter en stund for å se om det gir utslag. Kommer tilbake med nye innlegg. Takk for kommentaren!

   Svar

 2. May
  jul 29, 2012 @ 17:50:11

  Overskudd av protein også kan bli omdannet til glukose og ta deg ut av ketose, ref. Jimmy Moore sitt n=1-eksperiment. Hvis jeg har forstått ham rett, så måtte han kutte ned på proteininntaket og begynne å spise mer fett for å komme i ketose.

  Svar

  • Ronnie W. Mathisen
   jul 30, 2012 @ 17:04:24

   Ja, det stemmer. Det sies at man kan spise et gram protein pr kg kroppsvekt. Det betyr at jeg kan spise 80 gram protein.I kjøtt, fugl og fisk ligger proteinmengden på rundt 20-25 gram pr 100 gram. Det betyr at jeg kan spise 300 gram kjøtt,fugl eller fisk. Og det gjør jeg ikke. Men det er veldig interessant. Jeg har lest begge innleggene til Jimmi Moore. Ingen ting skal utelukkes. jeg lover.

   Svar

Leave a Reply