Ronnie

VG går i sin egen “smoothie felle”

8 Comments

Les webutgaven av artikelen her

I papirutgaven slo VG opp ganske heftig en stor test som de kalte “Unngå smoothiefella” den 19. juli. Men hva var fella? Var det for mye kabohydrater, fett eller protein? Det var svært vanskelig å forstå. Grunnen til det er at de ikke var konsekvente nok med noen av næringsemnene.

På midtsiden har VG rangert forskjellige smoothie med terningkast etter kriteriene:

 1. Mengde kcal vektes 50%
 2. Andel bær og frukt vektes 30 %
 3. Pris vektes 20 %

Problemet med å rangere etter totalt kcal vil man ikke kunne skille mellom næringsemnene. Som kjent inneholder protein og karbohydrater 4,1 kcal pr gram mens fett inneholder 9,1 kcal. Testen skiller heller ikke mellom bær og frukt kun andelen av den totale mengden.

På neste side i avisen har VG sine enge anbefalinger av hjemmelagde smoothies. Disse har de hentet fra frukt.no. Mye tyder på at VG ikke helt har hatt tungen rett i munnen eller i riktig munn for her varierer alle verdier i alle rettninger.

Under har jeg laget et diagram som viser kcal innholdet av de innkjøpte i VGs test, VGs anbefalte hjemmelagde og to lavkarbo varianter (Moniques LCHF smoothie og min Ronnies Lavkarbo smoothie). Ser vi nærmere på de VG anbefalte, viser de seg i begge ender av skalaen (om du ser bort fra min og Monique sine smoothies).

Jeg har også sett nærmere på innholdet av de forskjellige næringsemnene. Først har jeg beregnet energi % av protein. Her spriker også VGs anbefalte smoothies veldig. Den mest markante av VGs anbefaler har nesten 20 energi % fra protein, mens den med minst har ikke mer enn 3,5 energi %.

Bildet under viser grafen av energiprosenten fra karbohydrater. Også her viser VGs anbefalinger seg på store deler av skalaen. Faktisk helt fra 34,4 energi % til svimlende 93,3 energi %.

Til slutt har jeg beregnet energiprosenten fra fett. Og her som før finner man VGs anbefalinger over store deler av skalaen. Faktisk helt fra 3,1 energi % til 61,3 energi % fra fett. Er ikke fett farlig i følge VGs vektklubb og helsedirektoratets anbefalinger?

Monique og min smoothie finner du helt til høyre i diagrammet. De med mest energi % fra fett.

Jeg hadde helt serisøt forventet et mer tydelig bilde på hva de mener er sunt og ikke. Ihvertfall når de har brukt så mye resurser på artikkelen. Men artikkelen viser bare nok engang at norges mest leste avis mangler kunnskap om mat og kosthod og er mer interessert i å selge aviser. Burde ikke avisen heller latt være å skrive om kosthold og helse, når de går i sine egne definerte “smoothies feller”

Under har jeg en detaljert liste over de hjemmelagde smoothies VG anbefaler. Jeg har også tatt med utregningen av protein, karbohydrater og fett samt energiprosenten av disse. Helt nederst finner du Monique og min hjemmelagde lavkarbo smoothies. Vel bekomme!

 

8 Comments (+add yours?)

 1. Henriette
  jul 27, 2012 @ 21:21:15

  For en jobb du har gjort, flink er du 🙂

  Svar

 2. Monique
  jul 24, 2012 @ 22:54:43

  Jättebra inlägg här Ronnie! Du har jobbat länge och hårt med den, I KNOW! Bra gjort, snyggt! Stolt av dig!
  Myck love, din M xxx

  Svar

 3. Ronnie W. Mathisen
  jul 24, 2012 @ 22:40:28

  Hei, Cissi! Farris er vann med blobler. Type Loka. Det enkleste er Sodastream.

  Svar

  • Cissi
   jul 25, 2012 @ 11:51:35

   Tack Ronnie, då blir det till att köra hårt med Sodastreamern nu då 🙂 måste ju prova både din och Moniques 🙂

   Svar

 4. Cissi
  jul 24, 2012 @ 15:27:58

  Intressant läsning 🙂
  Liten fråga…..vad är Farris ? (svensk översättning….?)
  Ha en fortsatt bra dag och tack för att du delar med dig i din blogg

  Svar

Leave a Reply