Ronnie

Hva er farlig, å være inaktiv eller inntak av karbohydrater?

No Comments

Les hele original artikkelen her

Etter å ha lest artikkelen stusser jeg litt på at man ikke har forsket på hva man spiser mens man er inaktiv. Er det selve inaktiviteten som utløser risikoen for disse sykdommene eller er det hva man spiser og drikker mens man er det som utløser risikoen?

Jeg liker fotografens fremstilling av inaktivitet. Det virker som han er mer opplyst enn doktoren bak studien.

Jeg sier ikke at alle som er inaktive drikker Cola og spiser potetgull, men sannheten er vel ikke så langt unna. Drikker man en stor Cola og spiser en stor pose potetgull mens man ligger i sofaen er jeg ikke i tvil om hva som øker risikoen for disse sykdommene. Sykdommer som er nevnt i artikkelen er for eksempel bryst – og tykktarmkreft, hjertesykdommer, hjerneslag og type-2 diabetes.

Totalt 184 sukkerbiter

En 1,5 liter Coca cola inneholder ca 156 gram karbohydrater (78 sukkerbiter). En 400 grams potetgullpose inneholder ca 212 gram karbohydrater (106 sukkerbiter). Totalt blir dette 368 gram karbohydrater som tilsvarer 184 sukkerbiter.

Doktor i epidemiologi ved Brigham and Women’s Hospital i Boston og forsker bak studien, I-Min Lee sier til BBC at han ønsker at de som er spesielt inaktive skal få noe av det samme stempelet som røykere. Mitt spørsmål er til Lee, ” hvilket stempel burde personer som spiser tusenvis unyttige karbohydrater da få, Lee”?

Lee fortsetter med at “inaktive personer har høyere risiko for å få krefttyper som for eksempel bryst – og tykktarmkreft, hjertesykdommer, hjerneslag og type-2 diabetes”.

Det hadde vært artig om studien hadde delt sofagrisene i to grupper, en som spiste riktig mat av karbohydratfattig og fettrikt og en gruppe som spiste det vi kaller “normal mat” som består av karbohydratrik og fettfattigt. Jeg er ikke i tvil om hvilken gruppe som hadde fått flest sykdommer…

 

Leave a Reply