Ronnie

forskning.no: Undervektige barn kan bli overvektige

No Comments

Les hele artikkelen hos forskning.no

Barn med lav fødselsvekt kan bli overvektige. Rottestudie viser at årsaken kan ligge i mekanismer som regulerer matlyst.

Barn med lav fødselsvekt har en tendens til å utvikle fedme dersom de får fri tilgang på så mye mat de vil, går det fram av en pressemelding fra University of California (UCLA) i USA.

Forskere mener nå å ha funnet en årsak.

Forsøk på dyr viser at unger med lav fødselsvekt som følge av begrenset tilgang på næring under svangerskapet kan ha høyere nivåer av matlystregulerende forbindelser i hjernen.

Dette gir en naturlig tendens til at ungene vil ta til seg flere kalorier.

Appetitt

Hypothalamus er den delen i hjernen som regulerer matlyst, kroppstemperatur, forbrenning og mange andre faktorer.

Rotteforsøkene tyder på at denne delen av hjernen er programmert til å kompensere for lav næringstilgang til fosteret i mors liv.

– Så den naturlige tendensen for et barn med lav fødselsvekt er å spise mer og prøve å ta igjen veksten. Men dersom dette ikke begrenses, kan resultatet bli overvekt hos barnet, sier Sherin Devaskar ved Mattel Children’s Hospital ved UCLA i pressemeldingen.

Devaskar er professor i barnemedisin. Hun har ledet den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Neuroscience Research.

Ubalanse

Under rotteforsøkene ble rottemors næringsinntak begrenset, noe som ga små nyfødte rotteunger. Ungene ble undersøkt for å sjekke for hvor mye melk de konsumerte og energiforbruk videre i livet.

I tillegg undersøkte forskerne prosessene i hjernen. Kjemiske forbindelser kjent som nevropeptider styrer matlysten.

Nevropeptider som øker matlyst var høyere i hypothalamus hos disse ungene, mens andre nevropeptider som reduserer matlyst og øker energiforbruket var lavere.

En ubalanse i reguleringen av appetitt kan føre til at organismen styres mot å konsumere så mange kalorier som mulig, uten en tilfredsstillende følelse av metthet.

Begrenses

I en annen studie, publisert i tidsskriftet Diabetes, har Devaskar og kollegaene hennes sett at tendensen til å utvikle overvekt kan motvirkes ved begrense tilgangen på mat for de nyfødte rotteungene.

Forskningen kan på sikt få betydning for behandling av barn med lav fødselsvekt.

Mødre med barn med lav fødselsvekt advares imidlertid mot å begrense inntak av næring til barna sine på bakgrunn av de foreløpige resultatene. Forskningen er i en tidlig fase og kun basert på dyreforsøk.

Uansett bør man snakke med fastlege eller spesialist før man gjøre noe med kostholdet til barnet.

Referanse:
Bo-Chul Shin, Yun Dai, Manikkavasagar Thamotharan, L. Caroline Gibson, Sherin U. Devaskar: “Pre- and postnatal calorie restriction perturbs early hypothalamic neuropeptide and energy balance”, Journal of Neuroscience Research, juni 2012. Se sammendrag.

Leave a Reply