Ronnie

Helsedirektoratet går ut å advarer mot langvarig lavkarbokosthold

8 Comments

Under dagens Dagsrevyen på Nrk gikk avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet ut å advarte mot lavkarbo som langvarig kosthold. Forsker, avd. for ernæringsvitenskap, UiO Kjetil Retterstøl støtter dette.

300.000 normenn er nå på en eller annen form for lavkarbo kosthold. Mens bare 100.000 følger helsedirektoratets kostråd. Det er en seier i seg selv. Ingen ting er bedre eller gleder meg mer å høre at myndighetene har problemer med å få folk til å følge deres kostråd.

Hafstad uttaler om lavkabo: “med den viten vi har i dag så er vi gangske sikre på at dette ikke er et kosthold hvor vi kan anbefale over tid”. Hun forstsetter med “Som et varig kosthold over tid så er den vitenskaplig dokumentasjon vi har i dag så overbevisende med tanke på at dette øker risikoen for hjerte- karrsykdom”.

Skulle gjerne både fått vite hva deres viten er og hvilken vitenskaplig dokumenter de har som overbeviser dem om dette.

Jeg har ennå ikke hørt om en eneste person som har fått hjerte- karrsykdom, tette blodårer, diabetes type2 og andre livsstilssykdommer med lavkarbo som kosthold. Nei, selv har jeg hatt lavkarbo som kosthold i 2,5 år og bare opplevd fantastiske helsemessige fordeler:

 • 30 kg vektreduksjon uten trening
 • Sluttet med medisin for nikkelalergi
 • Sluttet med medisin for ekstrem halsbrann
 • Fått overskudd og energi tilbake
 • Skjeldent fysen på søtsaker
 • Følelsen av å vinne over helsen

Avsluttningsvis spør jeg meg selv: “Hvilke kostråd følger avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet, selv?”. Er det slik at hun følger dem eller lar være? Mitt råd til deg er å redusere inntaket av karbohydrater og øke inntaket av fett. Det ville gjort underverker både for din vekt og helse…

:Ronnie

Se hele Dagsrevyen på NRK her

 

 

 

 

 

Se også dr Robert Lustigs program The Skinny on Obesity:

Episode 1: An Epidemic for Every Body

Episode 2: Sickeningly Sweet

Episode 3: Hunger and Hormones- A Vicious Cycle

Episode 4: Sugar – A Sweet Addiction

8 Comments (+add yours?)

 1. Ethel Loberg
  mai 06, 2012 @ 21:34:31

  Dätta va mett i preck Ronnie.

  Svar

 2. Henriette
  mai 05, 2012 @ 21:37:32

  Jeg er personlig veldig glad i lavkarbo. Likevel vi kan ikke fornekte at det er mange friske mennesker som spiser høykarbo, likevel regner man ut hva disse sunne friske menneskene spiser i gram eller energiprosent karbohydrater, så kommer de fleste et godt stykke under det staten anbefaler. Jeg har mange eksempler på dette..Bruk bare diett.no, og legg inn en vanlig sunn dag. Det skal faktisk litt til på en 2000 kcal diett å komme opp i 300 g karbo hydrater som er de 60% staten anbefaler. En annen ting med lavkarbo er at jeg tror ikke alltid det er mengden fett eller antall gram karbohydrater som utgjør forskjellen for alle. De fleste velger bort korn når de begynner på lavkarbo. Lchf, skal ideelt sett være glutenfritt. Ved å velge bort korn, ( kanskje med unntak av havre og ris som menge tåler greit) slipper man unna fytinsyre som hemmer opptaket av mange vitminer og sporstoffer, man slipper unna antibeitestoffer/ lektiner, som for mange kan føre til flere forskjellige symptomer. Man reduserer også inntaket av omega 6 som de fleste får i seg alt for mye av i dag. Jeg har jobber med kostholdsveiledning i 4 år og hatt 250 kursdeltakere. Lavkarbo er ikke for alle, men du så mange det fungerer bra for.jeg sier spis så mye karbohydrater du tåler, da gjerne glutenfritt. Det er dessverre mange som ikke tåler så mye karbohydrater LENGRE. De har spist seg syke rett og slett… Skal du stå frem på tv som det der, så vet jeg ikke om jeg håper at hun følger statens råd eller ikke!
  ( dette er skrevet på min iPad , ta høyde for skrivefeil )

  Svar

 3. hm
  mai 05, 2012 @ 18:50:36

  Ja, skrev jeg ikke det over? Mange overvektige sliter med det, men det betyr ikke at alle gjør det. Både jeg og broren min har slanket seg, han fikk litt hjelp ved at han ble ekstremt høy “over natten”, resten tok han med å trene, men spiste i tillegg som før, han gjorde med andre ord det samme som meg. Det er fullt mulig å gå ned uten å bruke lavkarbo, og man må ikke leve lavkarbo for å leve sunt.

  Folk må selv velge det de mener er rett, for dem.

  Svar

 4. Tor
  mai 05, 2012 @ 17:04:07

  Det kan se ut som om avdelingsdirektøren har spist et par gulerøtter for mye om dagen en periode. I løpet av 15 år kan det faktisk bli til 20 kg overvekt, hvis vi skal legge direktoratets egen kaloritelling med inntak og forbruk til grunn.

  @hm – en lang rekke overvektige mennesker er insulinresistente. Dette sammen med diabetes 2 har blitt nye folkesykdommer. Ved insulinresistens endres hele biokjemien i kroppen, og responsen du får ved kun kalorijustering og trening blir uoppnåelig for andre. Insulin er nøkkelen til vektnedgang for en stor del av befolkningen. Insulin påvirkes av HVA du spiser i tillegg til mengde.

  Svar

 5. hm
  mai 05, 2012 @ 17:00:07

  Noe med saken å gjøre? Hvorfor har det seg at jeg spiste like mye karbohydrater når jeg gikk ned i vekt? Og nå, som jeg faktisk trener mindre enn den gang, for nå er målet velikehold, ikke vektnedgang. Folk flest tåler da karbohydrater, og det er et ekstremt kaloriinntak i forhold til uttak som gjør folk.

  Ekstremt overvektige som sliter med insulinresistens, folk med sykdommer som gjør det vanskelig å gå ned/holde stabil vekt osv blir noe helt annet. De som allerede er overvektige kan skylde seg selv, mens de med med sykdommer er selvfølgelig unnskyldt.

  Hvorfor er det slik at det ikke er jeg som har lært noe, hvorfor er det alltid vi på “høykarbo” som tar feil. Hvorfor kan du ikke bare akseptere det at det ikke nødvendigvis er senking av fett og økning av karbohydrater som er grunnen til overvektseepidimien vi sliter nå, men at vi trykker i oss mer enn vi forbrenner.

  En annen faktor er alder, ta i betraktning at det er folk som begynner å legge på seg etter passerte 20. Det er ikke noe rart, for fra man fyller 20 og frem til (husker ikke alder) så mister man “?” % med muskler.

  Dette gjør at for hver år så senkes forbrenningen, og når man har passert 60 så har man et par hundre mindre å gå på. Dette gjør at man må kompensere med trening for å kunne spise like mye som før. Det skal ikke mye til, bare å spise 100 kcal pr dag kan øke livvidden med MANGE kg over årene.

  Jeg sier ikke at du tar feil, men jeg sier ikke at du har rett heller. Jeg tror ikke at det er karbohydrater som er årsaken til epidimien jeg har nå. Basert på ting JEG har lest, hørt og selv erfart (både med meg selv og andre). Problemet er at du legger ut dine meninger så bastant, at det ikke blir lenger snakk om at dette er din “mening”, men at det er harde fakta, vi andre tar feil.

  Man skal være veldig forsktig med hvordan man ordlegger seg, så man ikke fremstår som en bedreviter og arrogant. Du snakker hele tiden om riktig mat, vel, den maten jeg spiser er riktig mat (for meg). Jeg har utmerket helse, har redusert vekten med 35 kg, uten sult, og er mye bedre til sinns,for det er ikke bare kroppen overvekt tærer på, men det er du også klar over. 🙂

  Jeg er for å kutte ned på sukker, og la det være til helgene, men at man må passe på å ikke ta helt av fordi man har vært flink de andre dagene, det blir helt feil. Man kan også kutte ned (evt. kutte ut) hvit ris og hvit pasta, som er totalt blottet for næringsstoffer osv, og holde seg til fullkorn. Det er ikke noe i veien med det kostholdet, og så lenge man ikke trykker nedpå med kaker og sjokolade hver bidige dag så vil man få et mye sunnere og bedre liv.

  🙂

  Svar

 6. Ronnie W. Mathisen
  mai 05, 2012 @ 15:23:45

  Har du ikke lært noen ting? Hvorfor tvi-holder du på denne gamle teorien. Klart forbrenning har noe med saken å gjøre, men det er ikke den totale sannheten.

  Kan ikke du være så snill å se disse klippene av Robert Lustig, kanskje det får deg til å se det hele i litt større perspektiv: http://lavkarboliv.no/tag/the-skinny-on-obesity/

  :Ronnie

  Svar

 7. hm
  mai 05, 2012 @ 15:05:54

  Det med å gå ned i vekt kunne man også gjort ved å ligge i minus. Jeg trente når jeg gikk ned fra 105 til 70, men det var fordi jeg var såppas glad i mat, og spiste mye av det at jeg måtte det for å ligge i minus.Man må ikke trene, selv ikke på vanlig kosthold, jeg har lest og hørt om mange som har gått i vekt UTEN å trene, kun ved å ligge i minus, så dette er egentlig ikke noe magisk som skjer på lakvarob.

  Meg:
  Gått ned 35 kg (med trening, dog fordi jeg har en stor appetitt)
  Slet faktisk også med halsbrann, men tok aldri medisiner for det (ble borte når jeg gikk ned i vekt)
  Fått overskudd og energi tilbake
  Er glad i søtsaker, men det er ikke sånn at jeg ikke klarer å konntrollere meg, og spiser det kun i helgene.
  følelsen av å vinne over egen helse.

  Vil du si at det er veldig stor forskjell det du har oppnådd, og det jeg har oppnådd?

  Det å øke antall fett, senke karbohydrater er kanskje greit for deg, men det er ikke for alle. Folk flest spiser et balansert, og holder seg friske og sunne hele livet. Hvis folk hadde sluttet å stappe seg fulle av kaloririke junkfood dagen lang så hadde vi sluppet denne fedmeepidimien vi har nå, that’s the fact.

  Svar

 8. Åse-Line
  mai 05, 2012 @ 13:00:02

  Takk for at du la ut dette. Må sees! =)

  Svar

Leave a Reply