Ronnie

Ekstremkost i går, normalt kosthold i morgen

No Comments

En halv millioner svensker går ned i vekt ved hjelp av ukonvensjonelle kostholdsråd. Idag er vitenskapen på vei etter. En revolusjon er på gang.

Av Andreas Eenfeldt
Publisert 14.06.2011

Forvirringen brer om seg. Hva skal du spise for å bli frisk og holde deg slank? Skal du holde deg til Middelhavskosthold, steinaldermat eller bør du følge den gamle tallerkenmodellen? Bør du velge et fettfattig kosthold eller kan du forsyne deg rikelig av ordentlig smør?

Det er ikke lett å vite hva man skal tro når kostholdsrådene i mediene varierer fra dag til dag, og med hver ny studie som publiseres. Men kanskje er det en mening med all denne forvirringen. Kanskje må det være slik i overgangsperiode.

I noen tiår har vi fått innpodet at fet mat er farlig. Da jeg studerte medisin på 1990-tallet, lærte jeg at fet mat høynet kolesterolet i blodet, som i sin tur kunne føre til avleiringer i blodårene og resultere i hjerteinfarkt. Det var den almene oppfatningen den gang. Men stemmer dette med virkeligheten?

Fettfattig kost er problematisk på grunn av følgende: Spiser man lite fett, må man spise mer av noe annet for å bli mett: Dette ?noe annet? er karbohydrater, for eksempel sukker og mel. Det resulterer i forhøyet blodsukker, og høyere konsentrasjoner av kroppens fettlagrende hormon, insulin. Spiser man mye karbohydrater, resulterer det i teorien i større insulinutskillelse og mer fedme. Det gjør det også i det praktiske liv.

I Sverige har vi hatt nøkkelhullmerking av fettfattige matvarer siden 1989. Siden den gang er andelen overvektige svensker mer enn fordoblet. I USA er man enda reddere for fett enn i Sverige. I butikkhyllene der vrimler det av merkelige ?low fat?- og ?no fat?-produkter. Det naturlige fettet i disse produktene er erstattet med sukker, stivelse og ulike tilsetningsstoffer. Dette har ikke resultert i at amerikanerne er blitt slankere, tvert i mot. USA er blitt det landet i verden med flest fete innbyggere.

Fedmeepidemien i den vestlige verden setter stadig nye ?rekorder?, og ledsages av en epidemi av type 2 diabetes, en sykdom som karakteriseres av sykelig høyt blodsukker. Ekspertene er hjelpeløse.  Råd om å følge et kalorifattig kosthold og drikke ulike pulverdrikker har sjelden mer enn kortsiktig virkning. Før eller senere blir de aller fleste mennesker lei av å gå rundt og føle seg sultne.

Kirurgene forsøker å avhjelpe situasjonen ved å operere bort størsteparten av titusenvis av magesekker, sik at fete er nødt til å spise mindre. Vær klar over at det er friske organer vi fjerner ad kirurgisk vei, når vi på denne måten prøver å tilpasse kroppen vår til industrielt fremstilt mat. Kanskje burde det heller være på tide at vi tilpasset maten vi spiser til kroppene våre og hvordan vi er bygd?

Noe stort og viktig er i emning. Gjennomgang av tilgjengelig forskning viser nemlig at naturlig mettet fett er uskadelig. Mennesker som spiser mye mettet fett blir ikke sykere enn mennesker som spiser lite mettet fett. En slik sammenheng finnes ikke. Fet mat kan føre til forhøyet kolesterol, men det er først og fremst det sunne kolesterolet som stiger. Det fører i sin tur til mindre risiko for hjertesykdom. Dette er revolusjonerende kunnskap. Den vitenskapelige begrunnelsen for gårsdagens redsel for fet mat er i ferd med å smuldre bort.

Denne kunnskapen gjør at stadig flere svensker, 23% i følge en fersk undersøkelse, i dag er påpasselige med hvor mye karbohydrater de får i seg. De forsøker å styre unna sukker, og å skjære ned på mengden stivelse de får i seg, for eksempel i form av brød. Et gjennomført lavkarbohydrat-kosthold, såkalt LCHF (low carb-high fat) følges av fem % av befolkningen. Det betyr i praksis en halv million svensker.

Da fettfobien var på sitt sterkeste, ble lavkarbohydrat-kosthold kalt for ekstrem-kosthold. Men er det grunnlag for å kalle det det? Å spise et lavkarbohydratkosthold innebærer at man spiser kjøtt, fisk, grønnsaker, bær, nøtter og ekte smør, istedenfor lettprodukter. Dette er opprinnelig, ikke bearbeidet mat.

Flere og flere nye studier viser at mindre sukker og stivelse i maten er den mest effektive måten å gå ned i vekt (uten å måtte gå rundt og føle seg sulten), og å bli bedre av type 2 diabetes. Dette ser jeg daglige eksempler på i møte med mine pasienter i min legegjerning.

Stadig flere svensker legger i dag ut på denne reisen. De spiser seg friskere og slankere ved hjelp av et sunt kosthold. Debatten vil fortone seg forvirrende enda en stund fremover, men fremtiden ser sunnere og sunnere ut.

 

 

Leave a Reply