Ronnie

Halve Norge vil ned i vekt

No Comments

VG skriver onsdag 15. juni 2011:

Halve Norge vil ned i vekt! Jeg har skrevet hele artikkelen under bildet. Ronnie

VG undersøkelse: Halve Norge vil ned i vekt
Eksperter advarer: Ligg unna ekstremdiettene

Av Synnøve Åsebø og Ida Hanstad

SLANKESUKSESS PÅ LAVKARBO

Oddvar Sandvin (45) gikk ned 17 kilo da han endret fra høykarbo- til lav-karbokosthold.

– Det tok et halvt år å gå fra 97 kilo til normalvekten min på 80 kilo. Det siste halve året har vekten holdt seg helt stabil, sier Sandvin til VG.

I begynnelsen kuttet han all karbomat, og han spiser fremdeles ikke brød. Poteter er innført i mindre porsjoner, og juice holder han seg unna.

– Jeg gikk ut hardt i begynnelsen for å få fart på fettforbrenningen, forklarer han.

– Vil du anbefale dietten til andre?
– Det er vanskelig å si. Om du liker den type mat, så er det bra. Når man spiser mindre karbohydrat må en erstatte det med noe, og jeg har erstattet det med fett. Det går i mye egg, kjøtt og fisk.

Samtidig som han endret kosthold, har Sandvin gått til oppfølging hos lege og trent jevnlig. Riktignok er han ikke i tvil om at det er endringen i kosthold som har fått fart på vekten.

– Jeg kommer til å forsette å holde dette kostholdet, og spesielt fortsette å unngå sukker av helsemessige grunner.

– Er du rett for hjerte og karsykdommer?
– Det er klart jeg har tenkt på det, men jeg har lest mye om lavkarbo og satt meg inn i debatten. Her er det også sprikende oppfatninger, sier Sandvin.


KARBOKRIGEN
– Du må ha karbohydrater for å forbrenne fett og proteiner. Dette er ren biokjemi, sier ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Juni er høytid for slanking, og bare uker før bikinisesongen setter inn for fullt er lavkarbo i vinden som aldri før.

I en undersøkelse gjort av InFact for VG svarer én av tre av de som har slanket seg at de har prøvd en lavkarbodiett, som innebærer å kutte ?vanlig norsk kost? som poteter, brød og pasta, og heller øke inntak av proteinrik og fettholdig mat.
Samtidig topper kokobøker med lavkarbo-oppskrifter bestselgerlistene i Norge.

ADVARER MOT KETOSE
Frølich advarer særlig mot å la kroppen gå i ketose ? en tilstand som oppnås ved å kutte bortimot alle karbohydrater.

– Å være i ketosetilstand er det samme som når en diabetiker får føling, sier Frølich.
– Dette er ganske farlig for kroppen på sikt, og jeg blir skremt av å se at dette er en del av enkelte slankekurer.

Hun presiserer at det bør ringe en bjelle når slankekuren krever at du tar kosttilskudd i tablettform.
– Karbohydratrike matvarer er de beste kildene for næringsstoffene som kroppen trenger for å fungere. Det får du ikke av fett og proteiner. For eksempel gir fullkorn mineraler, vitaminer og kostfiber, samtidig som det er vår viktigste kilde til antioksidanter. Poteter er også en fantastisk kilde til næringsstoffer. Det er triskt at folk blir lurt til åikke å spise karbohydrater, sier Frølich.

– Men enkelte oppnår jo raske resultater og stort vekttap på lavkarbo?
– Ja, det er mulig. Men det blir som å kjøre en bil uten olje. Det går en stund, men det skjærer seg fort, sier professoren. Hun får støtte av ernæringsrådgiver Ida Synnøve Grini i Nofima:
– Å anbefale alle å gå på lavkarbo diett blir helt feil. Dersom for eksempel unge jenter med normal BMI tor at de kan slanke seg ved å kutte ut vanlig mat, så er det betenkelig.

Også Birger Svihus ved Universitetet for miljø ? og biovitenskap advarer mot å gå for hardt ut.
– Slik jeg ser det, er det i dag to ekstremvarianter som er i vinden. Du har de offentlige kostholdsrådene som er ekstremt høykarbo og fettfryktende. På den andre ytterkanten finner du karbofibiske og høyfettelskende, forklarer han.

STØTTER SLANKING
– Dette er uheldig. Men det virker, og derfor er det ogsåå et budskap som er lett å kjøpe. For de fleste vil det ideelle kostholdet ligge et sted mellom lavkarbodiett og det som er statensråd, forklarer han.

I Infact-undersøkelsen svarer halvparten av de spurte at de ønsker å gå ned i vekt. At halve Norge vil slanke seg, mener Svihus er bra.
– Særlig med tanke på at omtrent halve Norge faktisk trenger å gå ned i vekt. Samtidig er det nok slik at mange av de som ikke har behov for det ønsker å slanke seg ? og omvendt, sier Svihus, som har liten tro på ekstremdiettene.
– Det orker man ikke i lengden.

Leave a Reply