Ronnie

LAVKARBO for nybegynnere av dr Andreas Eenfeldt

No Comments

NATURLIG SUNN MED SIKKELIG MAT

En hurtigguide av Andreas Eenfeldt legen bak Skandinavias største helseblogg kostdoktoren.se

SPIS GJERNE:

  • Kjøtt: Valgfri sort. Storfekjøtt, gris, vilt, kylling. Fettranden er nyttig, samt skinnet på kyllingen. Velg fjerne økologisk, og gressbeitet hvis du kan.
  • Fisk og skalldyr: Alle sorter. Gjerne fet fisk som laks, makrell eller sild. Unngå panering.
  • Egg: I alle former. Kokt, stekt, omelett. Gjerne økologiske.
  • Naturlig fett, fete sauser: Bruk gjerne smør og fløte i matlagingen, så smaker maten bedre og du blir mettere. Bernaissaus, hollandaisaus, les på pakken eller leg den selv. Kokosfett, olivenolje og rapsolje er også gode alternativer.

OBS FOR DIABETIKERE:
Færre karbohydrater i kosten minsker behovet for insulinsprøyter. Å ta samme dose som tidligere kan risikere å gi blodsukkerfall. Det er ofte nødvendig å redusere doseringen. Diskuter det med din fastlege eller diabetessykepleier.

SPIS OGSÅ GJERNE:

  • Grønnsaker som vokser over bakken: Alle sorter kål, for eksempel blomkål, brokkoli, hvitkål, rosenkål. Asparges, squash, aubergine, oliven, spinat, sopp, agurk, salatblader, avokado, løk, paprika, tomat osv.
  • Meieriprodukter: Velg alltid det feteste alternativet. Skikkelig smør og Bremykt, ost (50%, Creme fraiche, fete oster.
  • Fet gresk/tyrkisk yoghurt. Vær forsiktig med vanlig melk og kulturmelk, som inneholder mye melkesukker. Unngå smaktilsetninger, søtningsmidler og lettvarianter.
  • Nøtter: Flott som snacks foran tv (helst med måte).
  • Bær: OK i moderate mengder, hvis du ikke er superstreng/-følsom. Godt med pisket krem.

DRIKKE TIL HVERDAGS:

  • Vann: Smaksatt eller med kullsyre om du vil.
  • Kaffe: Gjerne med pisket krem i, prøv det!
  • Te: Svart, grønn, hvit…

UNNGÅ HELST:

  • Sukker: Verst av alt. Brus, godteri, juice, sportsdrikker, sjokolade, kaker, boller, bakverk, iskrem, forkostblandinger. Unngå helt også søtstoffer.
  • Stivelse: Brød, pasta, ris, poteter, pommes frites, potetgull, grøt, musli og så videre. “Fullkornsprodukter” er ikke bra – bare mindre dårlige enn de “hvite” produktene. Moderate mengder rotfrukter kan være OK om du ikke er altfor streng med karbohydratene.
  • Margarin: Industriell smørimitasjon med et unaturlig høyt omega-6-innhold. Har ingen helsefordeler, og smaker vondt. Statistisk koblet til astma, allergier og andre betennelsessykdommer.
  • Øl: Flytende brød. Dessverre fullt av matsukker.
  • Frukt: Mye sukker. Spis unntaksvis som naturlig godteri.

UNN DEG PÅ FEST:

  • Du betemmer når det er fest. Vektnedgangen kan bremses en anelse.
  • Alkohol: Tørr vin (venlig rødvin eller tørr hvitvin), whisky, konjakk, vodka,
  • drinker uten sukker.
  • Mørk sjokolade: Minst 70% kakao, helst bare litt.

OM LCHF
LCHF står for “Lov Carb High Fat” og betyr at man spiser mindre karbohydrater og en høyere andel fett.
LCHF er blitt stadig mer populært i Sverige, og er en effektiv måte å gå ned i vekt på – uten sult. Det er også en god måte for diabetikere å holde blodsukkernivået under kontroll på.
Stadig flere vitenskapelige studier viser at det er denne typen kost som har best effekt i forhold til å holde blodsukkeret stabilt, og å gå ned i vekt. Socialstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet i Norge) godkjente derfor i 2008
at man ga råd om LCHF i helsetjenesten. Deres utredning fant ikke noe bevis for at det skulle være skadelig.

TEORI
LCHF kan anses som en strengere og mer effektiv versjon av GI. Men reduserer inntaket av alle karbohydrater, ikke bare de verste. Sukker og stivelse (brød, pasta, ris, poteter) brytes ned til ulike sukkerarter i magen, og høyner derfor blodsukkeret. Da dennes mer insulin, kroppens fettlagrende hormon, Fettcellene livnærer seg på insulin, og skaper sultfølelse.
Så å minimere inntaket avslike karbohydrater fører til stabilisering og normalisering av blodsukkeret. Lavere insulin gir altså vektnedgang uten sult

Leave a Reply